Moleküler Allerji Testi: Allergy Sensor
AllergySensor, yeni nesil bir moleküler alerji testidir. 50 yılı aşkın bir süredir alerji, astım ve bağışıklık sistemleri üzerine çalışan dünya öncü kuruluşu Phadia ve Genosense’in alerji ve immunoloji konusunda hekimlerin hizmetine sunduğu en son ürünüdür.
Phadia’nın geliştirdiği moleküler alerji testi olan “Allergy sensor” testinin doğruluk oranı çok yüksektir ve uygulaması hem hekim, hem de hasta için çok kolay ve güvenlidir. Şu an tüm alerji ile ilgili kongrelerde, moleküler alerji testi en ön sıralarda yer almaktadır.
Cilde uygulanan klasik alerji testleri ve AllergySensor:
Klasik testlerde alerji testi yapılırken, cilde bu maddeden oluşturulmuş ekstreden az miktarda uygulanır. Eğer vücut buna karşı kızarma şişme gibi her hangi bir reaksiyon verirse, test pozitif sonuç vermiş olur. Klasik testlerde kullanılan bu alerji testi ekstreleri, alerjen maddelerin kaynaklarından alınan ekstrelerden oluşmaktadır. Bu ekstrelerin moleküler seviyede elde edilmesi mümkün olmadığından, bu ekstreler her zaman mutlak saf olamamaktadır, bunlara çeşitli nedenlerden başka alerjen maddeler de karışabilmektedir.
Örneğin “köpek kepeği'ne karşı alerji testi yapılırken uygulanan testte kullanılan “köpek kepeği” ekstresine köpek derisinde sıklıkla bulunan ve pek çok kişinin alerjik olduğu bir mite’ın alerjen molekülleri karışırsa ortaya beklenenden farklı bir sonuç çıkabilir. Böyle bir durumda mite alerjisi olan birinde, yanıltıcı olarak sonuç ”köpek kepeği” alerjisi olarak okunur. Haliyle bu sonuca göre uygulanan tedaviden de beklenen sonuç alınamaz.
Bu klasik testlerde kişiye doğrudan alerjen madde uygulanması bazen alerjik reaksiyona sebep olmaktadır, bu da haliyle hiç istenmeyen ve yerine göre tehlikeli olabilecek bir durumdur. AllergySensor testi ile kişiye her hangi bir alerjen madde uygulanmadığından bu test hekime ve uygulanan kişiye büyük rahatlık sağlamaktadır.
Kandan Yapılan klasik IgE Testleri ve Allergy Sensor:
Hastadan alınan kan laboratuar ortamında incelenir ve kanda belli alerjenlere karşı vücut tarafından üretilmiş antikorlar tespit edilir. Bu test günümüze kadar birçok hasta üzerinde uygulanmış ve birçoğunda da güvenilir sonuçlar vermiştir bazı durumlarda sonuçlar tatmin edici olmamaktadır. Alerjen ekstrelerinin kullanıldığı bu testler, bu ekstrelerin tamamen saflaştırılmasının mümkün olmadığından dolayı bazı hastalarda doğru sonuç vermemektedir. Ayrıca bazen, belli bir alerjene karşı son derece düşük IgE seviyesi olan bir hastada, bu alerjene son derece şiddetli bir tepki çıkmaktadır, kanında belli bir alerjene IgE seviyesi çok yüksek çıkan bir kişide ise tam tersine, o alerjene karşı belirgin alerjik bir reaksiyon sonucu alınmamaktadır.
Çocuklar İçin AllergySensor
Çok az kana gerek olduğundan ve kan özel aparatı ile ister parmak ucundan, ister damardan alınabildiğinden çocuklarda AllergySensor en kolay uygulanabilecek allerji testidir. Alerji yapacak hetr hangi bir uygulamaya neden olmadığından hekim ve hasta güvenirliği son derece yüksektir.
Allergy Sensor, gücünü dünya lideri Phadia-Genosense’in çalışmalarından almaktadır:
Phadia 50 yılı aşkın bir süredir alerji, astım ve bağışıklık sistemleri üzerine araştırmalar yürütmekte olan dev bir kuruluştur.
Klasik alerji testlerinde %75 pazar payı olan ve Avrupa otoimmün hastalık testlerinin %40'ını yapan dünya lideri Phadia, Genosense ile birlikte yeni çıkardığı “AllergySensor” testi ile alerji konusunda büyük bir ilerlemeye aracı olmuştur. “Allergy sensor” testinin güvenilirliği yanında, uygulama kolaylığı de hem hekimlere, hem de uygulanan kişilere büyük rahatlık getirmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder